Soulland

Billede: Soulland, https://www.facebook.com/shop.soulland

I øjeblikket kan  du læse en række artikler om dansk herremode på forskellige nyhedssites bland andet FashiomForum.dk. David Jenkins skrev en kronik i Politiken, hvor han ytrer sin mening om hvordan dansk herremode er på vej mod bunden. Stilen er androgyn, pupertær og apatisk. Dette har startet en interessant diskussion om hvad herremode er og skal være. Silas Alder er enig i kritikken, men har dog et mere nuanceret billede af herremoden. For David Jenkins er der kun en rigtig stil til herrer. Skræddersyet jakkesæt af høj kvalitet og et slips der er bundet på den rigtige måde. Den nuværende populære mode med nedringede t-shirts, skinny jeans, og unisex-sko er den direkte vej mod bunden.

Jeg finder herremode yderst interessant på grund af de udfordringer der ligger i feltet. I kvindemode må du alt, alt er tilladt og der er utallige muligheder.

Der er et paradoks i herre- og damemode. En kvinde kan vise masser af hud uden at det vækker opsigt. Men hvis hun viser for meget barm bliver det stødende. At se en mand i bar overkrop provokere ikke, men bærer han en asymmetrisk bluse, hvor den ene skulder er bar eller en nedringet t-shirt bliver det let vulgært.

Der er visse konventioner det er smartest at indordne sig under, når det handler om beklædning og jeg elsker da også en mand i et lækkert jakkesæt, der sidder flot.

Når det er sagt, savner jeg kreativitet i herremoden. Den er blevet puttet i en boks og jeg mener, at modstanden mod en mere ekspressiv herremode er trist.

Vi oplevede en lignende modstand mod udviklingen af kvindemoden i begyndelsen af det 20. århundrede, da kvinderne begyndte at gå med busker og ”Gud forbyde det” da de tog jakkesættet og brede skuldre til sig. Som det er udtrykt i dokumentar-serien på DR2, Modearkivet,

Chanel gav kvinderne friheden, Yves Saint Laurent gav dem magten.

 Kvinder har ikke opgivet høje hæle og feminine kjoler. De har bare friheden til at lege med deres look og blande jeans med tårnhøje hæle og en feminin bluse eller en lille kjole med en blazer og flade støvler.

Jeg finder det befriende at se herremoden blive mere udtryksfuld, kreativ og innovativ, konventionerne bliver udfordret og der ikke skæves til stereotypiske kønsrolle-mønstre. Og det behøver ikke at være ensbetydende med unisex-mode. Jeg tror at denne udvikling vil åbne op for at man som mand får frihed til at klæde sig ekspressivt og lege med sin stil uden at miste sin mandighed.

Nu er det mændenes tur.

 

Billede: Soulland, https://www.facebook.com/shop.soulland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.